Overig

Verjong jezelf met ademwerk

Ademhaling is wat men noemt een primair patroon, wat betekent dat het een van de eerste dingen is die een kind doet wanneer het geboren wordt. Je hele lichaam reageert op de lucht die je via je longen binnenkrijgt, niet alleen je borstkas, en zuurstof is de meest vitale voedingsstof die je lichaam nodig heeft.

Terwijl je dagenlang, mogelijk maandenlang, zonder voedsel en water kunt leven, overleef je slechts vier minuten, hooguit zes, zonder lucht. Uw ademhaling is de interface tussen vrijwillige beweging en de meer passieve activiteiten van uw organen, omdat ze enigszins kan worden gecontroleerd door bewuste inspanning. Maar als we onze aandacht laten gaan, blijft de adem in onze weefsels stromen en onze cellen voeden.

Helaas zijn veel mensen vergeten hoe ze moeten ademen. Angst, zorgen en stress trekken de weefsels rond de ribbenkast samen en brengen slechts een kleine hoeveelheid lucht binnen, net genoeg om de basisfuncties in stand te houden. Sommige mensen leren dat er een “juiste” manier van ademen is, voor meditatie, yoga, tai chi, qi gong, ontspanning, arbeid, enz.

Het is gemakkelijk om een adempatroon aan te leren dat een bepaalde activiteit dient en daar vervolgens voor onbepaalde tijd in te blijven hangen. Deze patronen, die ons aanvankelijk bevrijden uit onze eigen neurologische sleur, veranderen in een gevangenis zonder alternatieven. Als je één keuze hebt, heb je een gevangenis, twee keuzes is een dilemma, en drie keuzes hebben staat gelijk aan aanpassingsvermogen. We streven naar aanpassingsvermogen.

Adem is een krachtig instrument, en wanneer je bewustzijn ontwikkelt van je eigen patroon, kun je het veranderen om sport te begeleiden, je emoties te veranderen, spierspanning te verhogen of te verlagen, je organen te activeren, je zang- of spreekstem te versterken, en om de kromming van je ruggengraat te ondersteunen of te veranderen. En jij dacht dat adem alleen je bloed van zuurstof voorzag! Door te werken met de ademstroom in je lichaam, ga je in feite onder alle schadelijke en schadelijke bewegingspatronen door die je je hele leven hebt aangeleerd en reset je je lichaam op een neutrale plek. Dit is natuurlijk een proces en een oefening; maar voor diepgaande fysieke en emotionele veranderingen is er geen grotere hefboom dan ademwerk.

Je ribben functioneren als Venetiaanse jaloezieën die voor een raam hangen. Als je ooit naar een skelet hebt gekeken, zul je zien dat de ribben plat en breed zijn, niet rond zoals de meeste mensen aannemen. In een levend lichaam zijn de ribben – eigenlijk alle botten – flexibel, zacht en buigzaam. Helaas bestudeert de wetenschap dode lichamen die verstoken zijn van vloeistof, zodat we ten onrechte denken aan botten als opgedroogde, keiharde structuren. De werkelijkheid is precies het tegenovergestelde! In feite zie je zelfs in gedroogd bot, als het bot wordt afgebroken of doormidden gebroken, een honingraat van zeer fragiele calciumlagen die eruit zien als een delicate bijenkorf.

Levend bot lijkt meer op een spons dan op een steen. Ja, het is stabieler dan spieren of bindweefsel, maar onze botten houden, net als de rest van ons lichaam, veel vocht vast. Hierdoor kunnen je botten zich aanpassen aan ademhalingsritmes en andere subtiele ritmes in het lichaam. Als je inademt, moet je hele lichaam zich openen en in een externe rotatie gaan (handpalmen bewegen naar buiten, benen draaien weg van de heupen, ruggengraat uitstrekken – stel je een zeester voor die met alle vijf armen naar buiten reikt), en als je uitademt, moet je lichaam de beweging subtiel omkeren en naar binnen gaan in de richting van de foetushouding.

Wist je dat overal waar je ribben hebt, je ook longruimte hebt? Je hebt net zoveel ribben in je rug als aan de voorkant van je lichaam, daarom heb je ook net zoveel ruimte voor adem en beweging in je rug.

De belangrijkste spier om de ademhaling te initiëren zou het middenrif moeten zijn; maar de meeste mensen zijn zich niet bewust van hoe hun middenrif werkt. Het is een grote, koepelvormige spier die uw kustboog omspant (het voorste, onderste deel van uw ribben, waar uw buik begint). Als je inademt, wordt de koepel plat naar beneden, naar je voeten toe, en trekt lucht in de borstholte. Wanneer u uitademt, ontspant de spier en wordt hij weer naar boven getrokken, naar de lucht toe, waardoor lucht uit uw longen wordt geperst.

Ademhalingsritmes zijn meestal te klein om op te merken. Ze worden overschaduwd door de grotere trillingen in onze wereld – auto’s, muziek, telefoneren. We staan zelden lang genoeg stil om aandacht te schenken aan onze ademhaling, en wat net zo gevaarlijk is, als we er wel aandacht aan schenken, proberen we hem meestal te controleren en te manipuleren in plaats van hem natuurlijk en volledig te laten stromen. De ademhaling moet organisch bewegen om blokkades van spanning en negatieve emoties die in het lichaam zijn opgeslagen, los te laten.

Te hard proberen de ademhaling onder controle te houden kan leiden tot pijn, ongemak, of een verminderd bewegingsbereik als u gefixeerd raakt op één soort ademwerk. Probeer de volgende oefeningen om te beginnen met het controleren van je ademhaling. Ik vind het het gemakkelijkst om dit liggend te doen, maar u kunt ook in een stoel gaan zitten als dat comfortabeler is. Laat je adem in en uit je lichaam stromen in een natuurlijk ritme. Je zult misschien verbaasd zijn te ontdekken dat je maar heel weinig lucht binnenkrijgt! Dat is niet erg, probeer nog niets te veranderen.

– Merk op of je pauzeert na je inademing of uitademing of dat je gewoon door blijft ademen.

– Voel je je adem meer in je borst of in je buik?

– Gaat je maag omhoog of omlaag naar je ruggengraat als je inademt?

– Voel je hoe je middenrif naar beneden trekt, naar je voeten toe, als je inademt?

– Concentreer je een beetje op je middenrif en stel je voor dat de grote koepel plat wordt als je inademt en zijn koepelachtige vorm weer aanneemt als je uitademt.

– Voel je beweging in andere delen van je lichaam als je ademt, zoals je ruggengraat, handen, voeten, armen, benen, of zelfs je hoofd?

– Ademt u meer aan de voorkant van uw lichaam of aan de achterkant van uw lichaam?

– Begin de randen van de vorm van uw ademhaling te verkennen. Bijvoorbeeld, als u voelt dat uw adem een smalle buis door het midden van uw lichaam vormt, begin dan te voelen waar de randen van de buis zijn. Hoe ver gaat het naar beneden? Adem in de randen terwijl je dat onderzoekt.

De simpele handeling van het opmerken van je adem zal het patroon beginnen te verschuiven. Probeer niet te hard! Dat doet het doel van de oefening teniet.

Jakub Klimes is een ademhalingscoach in Amsterdam die cliënten helpt spierpijn, stress en angst te overwinnen door middel van holistisch, integratief lichaamswerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *