Overig

Rozen: aan wie geef jij ze?

Rozen zijn zonder twijfel het soort bloemen dat de meeste bekendheid en populariteit geniet onder de mensen. Er is immers geen enkele soort bloemen die zo iconisch zijn en die zo sterk verbonden zijn met een gevoel als de roos. Want een roos betekent liefde. We zien de roos terug in vele verhalen en films, gedichten en andere vormen van kunst. Het is dan ook niet voor niets dat we al van jongs af aan zeer goed weten dat het aanbieden van een roos een blijk is van onze liefde voor een ander persoon. Wellicht is minder bekend waarom het precies zo is dat het juist rozen zijn die zo sterk verbonden zijn aan de liefde. Dit en andere zaken die je moet weten voordat je zo’n bos prachtige rozen wil gaan aanbieden aan een bijzonder iemand in je leven, lees je in dit artikel. 

Het verhaal van de rozen

De verklaring achter de verbintenis tussen rozen en de liefde is lang niet bij iedereen bekend. Toch is deze verklaring zowel vrij simpel als ontzettend krachtig. Er zit geen romantisch verhaal achter van nobele ridders en prachtige prinsessen uit verloren tijden. Nee, de verklaring is vele malen simpeler te vinden. Al sinds mensenheugenis hebben mensen overeenstemming over het feit dat rozen onmiskenbaar de mooiste en bijzonderste onder de bloemen zijn. De geur van de bloem, maar ook het uiterlijk ervan dragen eraan bij dat men de rozen al snel is gaan zien als een bloem die je enkel en alleen kunt aanbieden aan een persoon die een zeer bijzondere plek in ons leven inneemt. De meeste bijzondere onder de bloemen offreren we dus aan de meest bijzondere onder de mensen. 

De verschillende kleuren

De meest bekende onder de rozen is natuurlijk de rode roos. Deze roos is dan ook duidelijk verbonden aan concepten als passie en vurige liefde. Andere rozen met andere kleuren zijn echter ook gerelateerd aan de liefde, zij het wel op een andere manier. Zo zijn witte rozen vaak van toepassing op bruiloften, daar zij de betekenis van puurheid en trouwheid met zich mee dragen. We gebruiken daarom witte rozen vaak om te zeggen dat we de rest van ons leven bij iemand willen zijn. Er zijn ook gele en bijvoorbeeld roze rozen, maar deze kleuren hebben een minder uitgesproken boodschap dan de rode roos en de witte roos. Het kan natuurlijk wel een heel goed idee zijn om een roos in een bepaalde kleur aan te bieden aan je geliefde wanneer deze kleur een bijzondere betekenis heeft voor die speciale persoon. 

Wanneer geven we een roos?

Je kunt een rode roos natuurlijk het hele jaar door geven aan je geliefde. Vaak gebeurt dit op dagen die een speciale betekenis hebben, zoals wanneer jullie een aantal jaar bij elkaar zijn, of Valentijnsdag of natuurlijk op een bruiloft. Maar wees gerust, er zijn eigenlijk geen dagen in het jaar waarop het een slecht idee is om een bos rozen cadeau te doen. Als je ze maar aan de juiste persoon geeft, kun je het met rozen eigenlijk niet verkeerd zeggen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *