Health

Je levensstijl is ook belangrijk voor je oren

man

Het kan voorkomen dat het gehoor vanaf een bepaalde leeftijd minder gaat worden. Het kan ook te maken hebben met de leefomstandigheden waarin jij je bevindt dat het gehoor achteruit is gegaan. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een verkeerde koptelefoon. Hoe dan ook, vermindering van je gehoor is erg vervelend, omdat je niet meer alles meekrijgt van geluiden uit jouw omgeving. Kortom, tijd om een gehoortest af te laten nemen.

Gehoortest
Een huisarts kan je doorverwijzen naar een specials op het gebied van hoorproblemen, ook wel de audicien genoemd. De audicien verkoopt hoorapparaten en hulpmiddelen op het gebied van het gehoor. Bij een bezoek aan de audicien wordt er eerst een hoortest afgenomen om na te gaan hoe ernstig de hoorproblemen zijn. Tijdens deze test wordt binnen twintig minuten bepaald hoe het met het gehoor gesteld is. Er is een toonaudiogram en een spraakaudiogram die als test kan worden afgenomen. De meest voorkomende is de toonaudiogram. Dit is de bekende piepjestest. 
Via een hoofdtelefoon worden de piepjes afgegeven en ook via een trilblokje dat op de schedel wordt gezet. Niet alleen het gehoorverlies kan dan worden bepaald, maar ook of er een probleem is in het binnen- en middenoor. De spraakaudiogram komt minder voor als test en geeft niet alleen aan hoe groot het gehoorverlies is, maar ook of iemand hierbij spraak nog kan verstaan. Na de test worden de resultaten besproken en een plan van aanpak gemaakt. Het kan zijn dat de audicien hoortoestellen gaat aanmeten, maar het kan ook zijn dat doorverwijzing plaatsvindt naar de KNO arts of een gespecialiseerd audiologisch centrum.

Hoorapparaten
Wanneer je hoorapparaten nodig hebt, krijg je altijd een paar, voor ieder oor één. Deze toestellen krijg je eerst op proef mee, zodat je zeker weet dat het paar wat je meekrijgt, bevalt. Voornamelijk hoortoestellen die achter het oor worden gedragen, worden geadviseerd, maar er bestaan ook toestellen die je in het oor kunt dragen. Het voordeel hiervan is dat het niet zichtbaar is, maar je moet het prettig vinden.

Vergoeding
Tijdens het op proef dragen van de toestellen, zitten er geen kosten aan verbonden. Mocht je akkoord gaan met de aangemeten hoortoestellen, dan geldt dat de hoogte van de vergoeding wettelijk is vastgelegd. Dit betekend dat 75% van de aanschafkosten wordt vergoedt door de zorgverzekeraar. De overige 25% wordt door de aanvullende zorgverzekering vergoed, mits je deze natuurlijk niet hebt afgesloten en je een basisverzekering hebt. Dan moet je de 25% aan kosten zelf betalen. Mocht het zijn dat het hoortoestel niet op het overzicht van de zorgverzekering staan, dan vervalt de vergoeding en betaal je het hele bedrag zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *