Lifestyle

11 tips voor een eco-friendly lifestyle

1. Huur producten

Door te huren ontstaat er minder afval. Het product gaat na gebruik terug naar de verhuurder en het wordt weer verhuurd in plaats van weggegooid. Ook is er geen nieuw productieproces nodig om het product te maken. Slim hergebruik. En soms ook minder “rommel” in huis. Denk aan; muziek, films of boeken. Je kunt ook grotere producten zoals auto’s, fietsen of witgoed huren.

2. Repareer kleding

Een gat in je broek? Gooi het niet meteen in de prullenbak. Vaak kun je dit makkelijk zelf nog maken. En dat scheelt je weer een nieuwe broek kopen. Heb je 2 linkerhanden? Breng het kapotte kledingstuk naar een lokale kleermaker. Zo help je lokale ondernemers. Bovendien heb jij voor dat geld echt niet een nieuwe broek.

3. Go paperless

Papier in huis is bijna niet meer nodig. Zaken die vroeger per post werden geregeld, kun je grotendeels allemaal online regelen. Ook zijn papieren zakjes, keukenrol of printpapier niet echt nodig. Gebruik wasbare zakdoeken, schoonmaakdoekjes en bewaar tickets of andere documenten op je smartphone of laptop. Scheelt ook weer stapels papier in huis. Waar moet je het laten!? Zo heb je meer ruimte in huis voor iets leuks. Een mooie plant bijvoorbeeld.

4. Koop een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop kun je tot wel 50% water besparen. Zo hé! Een waterbesparende douchekop kun je kopen bij bouwmarkten zoals Gamma, Praxis of Karwei. Let tijdens de zoektocht goed op hoeveel water per minuut de kop gebruikt. Een echte waterbesparende douchekop gebruikt 4,3 tot 6,9 liter water per minuut.

5. Leen spullen

Probeer eens wat minder te kopen en meer te lenen van vrienden of familie. Veel spullen gebruik je niet dagelijks. Waarom zou je dan kopen? Het scheelt geld en het is beter voor het milieu als je het leent. Denk aan; een backpack, gereedschap of bordspelletjes.

6. Ruil kleding

Organiseer een kleding-swap-party met vriendinnen. Gezellig en duurzaam! Iedereen brengt een paar kledingstukken mee die niet meer worden gedragen. Zoek en ruil. Lekker muziekje op, wijntje erbij. Topavond!

7. Koop een shampoobar

Een shampoo bar is een stuk zeep om je haren mee te wassen. Het komt in een biologisch afbreekbare verpakking en het gaat een stuk langer mee dan shampoo uit de traditionele plastic fles. Zo bespaar je geld, want je hoeft minder vaak shampoo te kopen. En gooi je per jaar een hoop minder plastic weg. Shampoo bars zijn ook een stuk beter voor je haar omdat ze vaak 100% natuurlijke ingrediënten bevatten.

8. Gebruik een fruit & groentenetje

Ga je boodschappen doen? Neem een fruit & groente netje mee. Zo kun je die verse wortels en appels goed vervoeren en het scheelt weer een plastic zakje.

9. Koop en verkoop tweedehands kleding

Wil je voordelig “nieuwe” kleding kopen? Koop het via apps van Vinted, The Next Closet of eBay. Of check via de Kringloop app welke voordelige tweedehands kledingwinkels er bij jou in de buurt zijn. Op deze manier kun je ook heel makkelijk kleding verkopen. Ruimt lekker op en je verdient er ook nog een leuk zakcentje aan.

10. Poets je tanden extra schoon

Vervang je plastic tandenborstel door eentje van bamboe. Dit een stuk milieuvriendelijker. En denk er ook aan om de kraan tijdens het poetsen uit te zetten. Zonde van al dat water dat “wegloopt”. Zo poets je een stuk schoner. Letterlijk!

11. Koop refurbished

Refurbished apparaten zijn gebruikte producten, van hooguit een paar jaar oud, die volledig zijn nagekeken door experts. Deze apparaten zijn schoongemaakt en kapotte onderdelen zijn vervangen. Zo goed als nieuw dus! Refurbished apparaten kopen is milieuvriendelijker dan iets nieuw kopen, want er komt geen nieuw productieproces aan te pas. En misschien nog wel belangrijker; je krijgt hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs. Refurbished producten zijn namelijk een stuk goedkoper dan nieuwe. Google maar eens op refurbished laptops, smartphones of wasmachines. Veel refurbished producten zoals wasmachines, drogers en koelkast kun je ook huren. Witgoed verhuur is extra duurzaam en al helemaal als je kiest voor een refurbished apparaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *